Vanochtend zag ik het nog voorbij komen op de Facebook pagina van een vriend. Hij is zelfstandig ondernemer en werd wakker, keek uit het raam en zag dat zijn bedrijfswagen was opengebroken. Alle gereedschappen en materialen en zelfs het interieur van de bestelwagen waren compleet verdwenen. Gelukkig had deze vriend beveiligingscamera’s hangen. Zowel gericht op het huis als op de plaats waar de auto staat. Dankzij deze beveiligingscamera’s kan de politie direct aan de slag. En hij kan zelf, ook dankzij deze beveiligingscamera’s, ook weer snel aan de slag. De verzekering keert nu namelijk snel uit.

Beveiligingscamera’s als eis van de verzekering

Je zou toch denken dat het afsluiten van een goede verzekering alleen een maandelijkse premie kost. Maar verzekeringsmaatschappijen willen natuurlijk koste wat het kost voorkomen dat ze moeten uitkeren. Om deze reden stellen e flinke eisen aan de mensen en bedrijven die verzekerd willen worden. Een van de eisen kan zijn dat beveiligingscamera’s moeten worden opgehangen en geïnstalleerd. Deze beveiligingscamera’s moeten dan ook nog aan bepaalde eisen voldoen. Het beeld moet dusdanig scherp zijn dat de personen herkenbaar in beeld zijn. Ook als het donker is. Het kan ook een vereiste zijn dat de beveiligingscamera’s worden gelinkt aan een beveiligingsmaatschappij. Zodat deze direct kan inspringen als er wat loos is.
Beveiligingscamera's

Beelden van beveiligingscamera’s aanleveren aan de politie

Met deze nieuwste technieken kun je de beelden die je beveiligingscamera’s gemaakt hebben heel makkelijk aanleveren aan de politie. Bijvoorbeeld door ze een USB-stick met de beelden erop mee te geven. Je hoeft niet meer uren lang videobanden heen en weer te spoelen om de juiste eruit te zoeken. De camera gaat aan op het moment dat er iets gebeurt en gaat na verloop van tijd, als er geen beweging meer is, weer uit. Dat scheelt een hoop zoekwerk. Door de hoge kwaliteit van de beelden wordt de pakkans aanzienlijk verbeterd. De politie kan aan de hand van een signalement op zoek en hoeft niet perse op getuigen te wachten.

Beelden van beveiligingscamera’s online zetten?

De beelden die je camera’s gemaakt hebben mag je in principe niet online zetten. Dit in verband met de Wet op de privacy. Want inbrekers en krakers zijn ook mensen en die moeten (tegen zichzelf!) beschermd worden. Wanneer de beelden online geplaatst worden is er zelfs een kans dat de rechter vindt dat de daders al voldoende zijn gestraft. Ze zijn dan publiekelijk aan de schandpaal genageld. En wat op internet staat, verdwijnt nooit helemaal.