Zit je eraan te denken om een mountainbike te kopen? Twijfel dan niet te lang! Door de bossen heen crossen is een heerlijke activiteit. Het is een goede manier om fit te worden omdat je je hele lichaam gebruikt en meer uithoudingsvermogen ontwikkelt. Niet alleen is fietsen gezond, je ontdekt ook nog eens de mooiste natuurgebieden. Je gaat zeker geen spijt krijgen van een mountainbike kopen.

Korte mountainbike routes door heel Nederland

Als je net begint met mountainbiken zul je eerst wat kortere afstanden moeten afleggen. Nadat je de mountainbike hebt gekocht moet je eerst gewend raken aan de evenwichtsverdeling en kracht die je nodig zal hebben. Daarom hebben we een aantal korte mountainbike routes op een rijtje gezet die je gefietst moet hebben! Alle routes zijn onder de 5 kilometer en dat is wel zo fijn om te weten zodat je een goede keuze maakt.

In Wierden kun je terecht voor een trainingsrondje van 4,5 kilometer. In dit bosrijke gebied vindt je nog een langere route, maar dit kleine rondje is perfect voor beginners. Ook in Harderwijk kun je een korte mountainbike trail volgen waar je de fijne kneepjes van mountainbiken leert. Je fietst hier over hellingen, maakt sprongen en neemt scherpe bochten. Heb je het mountainbiken al wat meer onder de knie? Dan zou je Netersel in Noord-Brabant kunnen bezoeken. Ondanks de korte afstand is de route erg uitdagend en moet je goed in balans kunnen blijven. Als je in de buurt van Limburg woont kun je Parkstad bezoeken waar je een route van 2,9 kilometer kan afleggen. De route kent steile beklimmingen die een flinke uitdaging vormen. 

De langste en mooiste mountainbike routes

In Nederland zijn genoeg lange routes te vinden waar je lekker kunt crossen met je mountainbike. Amerongen is zeker niet te missen: je vindt hier maar liefst 18 routes die je kunt afleggen. Iedere route is minstens 10 kilometer lang. Het pad is goed onderhouden waardoor je met flinke snelheid de route kan afleggen. Ook rond Groesbeek vindt je meer dan 15 mountainbike routes waar je je helemaal uit kunt leven. 

Niet alleen in bossen kun je goed mountainbiken, ook door de duinen vindt je mooie routes. Bezoek bijvoorbeeld Schoorl: deze route wordt vaak genoemd als mooiste mountainbike route van heel Nederland. Tijdens deze fietstocht zul je meerdere uitkijkpunten tegenkomen met prachtig uitzicht. Ook in Noordwijk kun je een mooie mountainbike route door de duinen afleggen. Deze route is geschikt voor bevorderde mountainbikers.